Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vochtigheidsgraad in huis

Het wooncomfort dat je in huis ervaart, is voor een groot gedeelte afhankelijk van de vochtigheidsgraad in huis. Een te hoge of te lage relatieve luchtvochtigheid kan leiden tot gezondheidsproblemen. Lees hier meer over de oorzaken en gevolgen van een slechte luchtvochtigheid en ontdek hoe je de ideale vochtigheidsgraad in huis bereikt.

Ga snel naar:
Hoge vochtigheidsgraad
Lage vochtigheidsgraad
Tips vochtigheidsgraad in huis verbeteren
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Wat is de vochtigheidsgraad?

De vochtigheidsgraad zegt iets over de hoeveelheid waterdamp die in de lucht is opgelost. Aangezien de hoeveelheid waterdamp die de lucht kan opnemen afhankelijk is van de temperatuur en de luchtdruk, spreekt men van relatieve luchtvochtigheid. De vochtigheidsgraad wordt uitgedrukt in een percentage, bijvoorbeeld 50%. Hoe hoger het percentage, hoe meer water in de lucht is opgelost en hoe hoger de vochtigheidsgraad in huis.



  • Hoe meet je de vochtigheidsgraad in huis?
    Hoe weet je nu wat de vochtigheidsgraad in je huis is? Dat is eenvoudig te meten met een hygrometer. Grote kans dat je zo’n ding reeds in huis hebt omdat ze vaak al geïntegreerd zijn in digitale thermometers en (analoge) weerstations. Je kunt ze overal kopen en ze zijn niet duur. Voor 10 à 15 euro koop je al een duidelijk afleesbare digitale hygrometer waarmee je dagelijks kunt vaststellen hoe hoog de luchtvochtigheid in je huis is.


  • Wat is de ideale vochtigheidsgraad in huis?
    Doorgaans voelen de meeste mensen zich in huis het prettigst bij een relatieve luchtvochtigheid tussen 40% en 60%. Het is echter niet alleen de vochtigheidsgraad die bepalend is voor de luchtkwaliteit in huis. Net zo belangrijk is de hoeveelheid zuurstof in de lucht en het percentage CO2. Te hoge concentraties CO2 kunnen ook leiden tot hoofdpijn, concentratieproblemen, benauwdheid…

 

Te hoge vochtigheidsgraad in huis

Als je vochtmeter een luchtvochtigheid weergeeft die hoger is dan 60%, heb je te maken met een te hoge vochtigheidsgraad in huis. Te vochtige lucht is slecht voor zowel je woning als je gezondheid. Hieronder ontdek je de oorzaken en gevolgen van een te hoge vochtigheidsgraad en ontdek je wat je eraan kan doen.

 

Gevolgen hoge luchtvochtigheid

De effecten van een te hoge vochtigheid in huis laten zich op voelen op verschillende vlakken, zowel op vlak van gezondheid als op vlak van het behoud van de woning:

  • Gevolgen voor de gezondheid: een te hoge vochtigheidsgraad verergert klachten van astma, de luchtwegen, reuma, … Daarnaast verhoogt het ook de aanwezigheid van schimmels en huisstofmijt, wat allergische reacties kan uitlokken of verergeren.
  • Gevolgen voor de woning: veel vochtigheid in huis veroorzaakt o.a. loskomend behang en pleisterwerk, schimmels op de muren, houtrot, de aanwezigheid van ongedierte zoals huisstofmijt, zilvervisjes, pissebedden, …

 

Oorzaken hoge luchtvochtigheid

Een hoge luchtvochtigheid in huis kan meerdere oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is een gebrek aan ventilatie, maar ook bepaalde vochtproblemen kunnen aan de basis liggen:

  1. Gebrekkige ventilatie: condensatievocht wordt veroorzaakt door een gebrek aan ventilatie. Wanneer de waterdamp in huis nergens naartoe kan, condenseert het tegen muren en ramen.
  2. Opstijgend vocht: opstijgend vocht ontstaat door een gebrekkige waterkering, waardoor grondvocht in de muur trekt en langzaam omhoog migreert.
  3. Doorslaand vocht: bij doorslaand vocht slorpen de poreuze buitenmuren de neerslag op, waarna het vocht zich verder verspreidt in de muur. De gevel droogt niet goed meer uit, waardoor de muren vochtig worden.
  4. Lekkage: lekkages die lang onopgemerkt blijven, kunnen vochtoverlast veroorzaken. Vaak gaat het om leidingen die kleine hoeveelheden water lekken. Doordat de lekkage jarenlang blijft voortduren, kan er een groot vochtprobleem ontstaan.

 

Oplossing: luchtvochtigheid verlagen

Om een te hoge vochtigheidsgraad tegen te gaan, moet je uiteraard de luchtvochtigheid verlagen. Dit kan op verschillende manieren:

  • Luchtontvochtiger: heb je slechts in bepaalde ruimtes last van een te hoge luchtvochtigheid? Dan kan een luchtontvochtiger soelaas bieden om de luchtvochtigheid daar op peil te houden. Luchtontvochtigers vergelijken en kopen doe je gemakkelijk via onze webshop.
  • Ventilatiesysteem: je woning regelmatig verluchten en een luchtontvochtiger gebruiken zijn prima tijdelijke maatregelen, maar bieden geen structurele oplossing voor een gebrekkige ventilatie. Wil je graag een permanente oplossing, dan laat je best een (mechanisch) ventilatiesysteem plaatsen. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.
  • Vochtbestrijding: behalve van condensatievocht i.c.m. gebrekkige ventilatie, kan de hoge vochtigheidsgraad in huis ook het gevolg zijn van een ander vochtprobleem. Je laat dan best dat vochtprobleem aanpakken. Hiervoor doe je best een beroep op een vochtbestrijder. Hij gaat na welk vochtprobleem aan de basis ligt en voert de gepaste behandeling uit. Kom in contact met vochtbestrijders in jouw buurt.

 

 

vochtigheidgraad ventilatiesysteem
Keuken en woonkamer met ventilatieroosters in het plafond

 

Te lage vochtigheidsgraad in huis

Bij een te lage luchtvochtigheid is de vochtigheidsgraad in huis lager dan 30 à 40%. In principe is een lage luchtvochtigheid voor de gezondheid minder schadelijk dan een een hoge luchtvochtigheid, maar dat wil niet zeggen dat je er geen last van kan hebben. Een overzicht van de oorzaken, gevolgen en oplossingen:

 

Gevolgen lage luchtvochtigheid

Een te lage luchtvochtigheid heeft niet alleen gevolgen voor je gezondheid, maar ook voor je woning:

  • Gevolgen voor de gezondheid: een van de voornaamste gevolgen van een lage vochtigheidsgraad in huis is prikkeling van de slijmvliezen door de stoffen die zich in de lucht bevinden. Dit uit zich o.a. in een kriebelhoest en droge ogen. Ook hoofdpijn, gebarsten lippen, … zijn een mogelijk gevolg van een te lage luchtvochtigheid.
  • Gevolgen voor de woning: droge lucht kan ook scheuren in je meubels veroorzaken en houten vloeren doen kraken.

 

Oorzaken lage luchtvochtigheid

Een lage luchtvochtigheid doet zich in ons klimaat eigenlijk alleen in de winter voor, omdat de koude buitenlucht dan slechts weinig vocht bevat. Combineer dit met de verwarming in huis en het gebrek aan natuurlijke ventilatie en de lucht in huis kan droog aanvoelen en tot allerlei irritaties leiden.

 

Oplossing: luchtvochtigheid verhogen

Een lage vochtigheidsgraad in huis verhelp je door de luchtvochtigheid te verhogen. Dit kan op verschillende manieren:

  • Luchtbevochtiger: met een luchtbevochtiger breng je de luchtvochtigheid in een ruimte terug op een aangenaam niveau. Zo’n toestel pakt het probleem echter in slechts 1 ruimte aan en biedt dus geen structurele oplossing. Bekijk het aanbod luchtbevochtigers in onze webshop.
  • Ventilatiesysteem: met een (mechanisch) ventilatiesysteem kies je voor een efficiënte en permanente oplossing om de luchtvochtigheidsgraad in huis te verhogen en op peil te houden. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Tips vochtigheidsgraad in huis verbeteren

Wat kan je zelf doen om een goede vochtigheidsgraad in huis te bereiken? Enkele tips:

  1. Verlucht regelmatig je woning

    Is de hoge luchtvochtigheid het gevolg van een gebrekkige ventilatie? Dan kan je dit verhelpen door regelmatig je ramen open te zetten en je woning te verluchten. Doe dit meerdere keren per dag en zet hierbij ook de verwarming uit.

  2. Beperk de hoeveelheid vocht in huis

    Als de luchtvochtigheid in huis te hoog is, dan doe je er goed aan om de hoeveelheid vocht in huis te beperken. Dit doe je bv. door de dampkap aan te zetten tijdens het koken, de was buiten te drogen, de ventilator in je badkamer aan te zetten, …

  3. Beperk de temperatuur in huis

    In de winter kan het verleidelijk zijn om de thermostaat wat hoger te draaien. Een hoge binnentemperatuur droogt de lucht echter nog meer uit, waardoor je te maken krijgt met een lage luchtvochtigheid.

  4. Plaats een ventilatiesysteem

    Verluchten helpt slechts tijdelijk om de vochtigheidsgraad in huis te verbeteren. Wil je graag een permanente oplossing, dan laat je best een ventilatiesysteem installeren. Je kan hierbij kiezen uit:

    Ventilatiesysteem B: bij een ventilatiesysteem B blaast een ventilator verse lucht in de woning. De afvoer van vervuilde lucht gaat via de natuurlijke weg. Je kunt met dit systeem de hoeveelheid verse lucht goed controleren, maar in de winter komt er ook veel koude lucht mee naar binnen, wat nadelig is voor je energieverbruik.

    Ventilatiesysteem C: met dit ventilatiesysteem wordt de vervuilde lucht met een ventilator uit de woning gezogen. Het is een relatief goedkoop systeem, maar heeft als nadeel dat er ook flink wat warmte naar buiten wordt geblazen. Het is dus net als systeem B effectief om de luchtvochtigheid op peil te houden, maar het is niet het meest energiezuinige systeem.

    Ventilatiesysteem D: dit ventilatiesysteem is het meest energiezuinig omdat zowel de ingaande als de uitgaande lucht volledig kan worden gecontroleerd. Er gaat maar weinig warmte verloren omdat de warmte uit de afgevoerde lucht met een warmte terugwin unit (WTW) gerecupereerd kan worden.

  5. Pak het onderliggende vochtprobleem aan

    Is de hoge vochtigheidsgraad in huis te wijten aan een vochtprobleem? Schakel dan zo snel mogelijk een vochtbestrijder in. Niet alleen om de luchtvochtigheid in huis opnieuw te verbeteren, maar ook om ergere schade te vermijden die het vochtprobleem kan veroorzaken. Via het offerteformulier hieronder kom je snel en vrijblijvend in contact met 2 à 3 professionele vochtbestrijders in jouw buurt:

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders